Nieuws

– Externe competitie

Ronde 4, zondag 5 februari 2023
DJC Stein 2 – ’t Stokpaardje 3 – 1

We begonnen met goede moed aan deze wedstrijd. Maar wellicht hebben we onze tegenstanders wat onderschat. De tegenstand was heftiger dan verwacht. Peter Simonis wist aan bord 1 weliswaar te winnen met een gewaagd stukoffer, maar de andere 3 borden gingen kansloos ten onder.

Voor uitslagen klik hier

– Interne Competitie: winnaar 2e cyclus is Wim Berden!

Op donderdag 2 februari speelden we de 8e en laatste ronde van onze interne competitie 2e cyclus.
Aan 5 borden werd de strijd aangebonden. Koploper Peter Simonis speelde tegen Bradley Bakker, terwijl zijn naaste concurrent Wim Berden de strijd aanging met Ed Crombeen. De uitslag van deze beide partijen bepaalde wie uiteindelijk de winnaar werd van deze cyclus. Peter kwam tegen Bradley redelijk goed uit de opening met een pion meer die Bradley had geofferd. Er werd tegengesteld gerocheerd en er ontstond een koningsaanval op beide flanken. Nadat de kruitdampen waren opgetrokken resulteerde er een eindpel met twee torens en 5 pionnen. Door actief torenspel wist Bradley uiteindelijk twee pionnen te winnen, kreeg daardoor twee verbonden vrijpionnen wat uiteindelijk de doorslag gaf: Bradley wint. Om na te spelen klik hier.
Ondertussen had Wim tegen Ed de betere stelling gekregen en wist daardoor de partij in zijn voordeel te beslissen. Met dit winstpunt passeerde Wim Peter in de ranglijst en werd daarmee winnaar van de 2e cyclus.

Na twee cycli wordt de lijst met kampioenschapspunten aangevoerd door Bradley Bakker met 57 punten, gevolgd door Thieu van Pol en Peter Simonis met 55 punten.

Voor de resultaten en ranglijst klik hier.

Voor de kampioenschapspunten klik hier

– 9e Wim Berden Rapid Toernooi: Bradley Bakker ruim aan kop

Op donderdag 5 januari werd de derde cyclus van 3 partijen gespeeld. Er waren helaas door ziekte (corona en griep) en overwerk nogal wat afzeggingen. Dit keer waren er twee spelers die de volle buit van 3 punten binnen haalden, te weten de koploper Bradley Bakker en de runner-up Hans Kivits. Bradley gaat nu ruim aan kop met 9 punten uit 9 wedstrijden, gevolgd door Thieu van Pol met 7 uit 9 en Hans Kivits met 6½ uit 9.

De volgende ronde wordt gespeeld op donderdag 9 februari.

Uitslagen

– Thieu van Pol wint overtuigend het Kerst Snelschaaktoernooi 2022!!

Op donderdag 22 december speelden we onze traditionele Kerstsnelschaaktoernooi. Er waren 11 deelnemers, dus er werden ook 11 rondes gespeeld. De speeltijd was slechts 7 minuten per speler per partij. Er werd dus hevig op de klok getimmerd. Toch gingen ogenschijnlijk gewonnen partijen verloren doordat de vlag viel. Ook onregelmatige zetten maakte soms een plotseling eind aan een wedstrijd. Tot en met ronde 9 gingen Thieu van Pol en Ed Crombeen gelijk op. Echter in ronde 10 ontmoetten ze elkaar en nam Thieu de leiding door van Ed te winnen en won daarmee ook overtuigend dit Kerstsnelschaaktoernooi met 10 punten uit 11 wedstrijden. Op de tweede plaats eindigden Bradley Bakker en Ed Crombeen met 8 punten.
De door Thieu beschikbaar gestelde geldprijzen werden door de voorzitter uitgereikt, waarna hij het schaakjaar 2022 afsloot met een korte terugblik.

Voor de totale uitslag klik hier.

Naschrift: de werkelijke uitslag wijkt iets af van de uitslag zoals door de wedstrijdleider aan het eind van de avond is meegedeeld, maar heeft geen invloed op de volgorde van de nummers 1 ,2 en 3.

– IN MEMORIAM
   Gerrit de Wit  (29-7-1936 – 4-12-2022)

Op vier december jl. werd bekend dat ons lid Gerrit de Wit op 86 jarige leeftijd is overleden.

Gerrit was lid van de SV ‘t Stokpaardje vanaf het begin na de oprichting van de schaakvereniging in 1972. Na een bloeiperiode had de schaakvereniging rond 1978 een behoorlijke dip, waarbij zelfs de club weer dreigde te worden opgeheven. Er werd toch besloten om verder  te gaan en Gerrit was een van de initiatiefnemers die in een tijdelijk bestuur, bestaande naast hem uit Wim Berden en Thijs Ickenroth, daar gestalte aangaf. Gerrit in de functie van tijdelijke penningmeester.

In 1979 toen onze schaakclub definitief naar een locatie in Maasbracht ging werd een nieuw definitief  bestuur gekozen.   Gerrit werd voorzitter van ‘t Stokpaardje. Hij is voorzitter geweest tot en met 1981, toen de voorzittershamer door Roel Kleinstra werd overgenomen.

Halverwege de jaren 80 werd Gerrit lid van de schaakvereniging ‘t Pionneke in Roermond. Gerrit wilde bij ‘t Pionneke op een hoger niveau spelen.

Gerrit bleef in die periode wel een goede band houden  met het ‘t Stokpaardje in Maasbracht. Hij speelde vast elk jaar 7 weken mee in het door ‘t Stokpaardje georganiseerde Open Schaakkampioenschap Midden Limburg en later was hij ook vaste deelnemer aan het Wim Berden Rapid Toernooi.

Gerrit werd een jaar voor de coronacrisis weer lid van ‘t Stokpaardje. Hij was een trouw, gemotiveerd en begaafd clubschaker. De clubavond was zijn vaste invulling en alleen grote bijzonderheden konden hem daarvan weerhouden. Hij speelde zowel interne als externe competitie. Ook voor de externe competitie was Gerrit altijd paraat. Dat Gerrit een sterk gemotiveerde club- en competitiespeler was moge blijken uit de prachtige erelijst van prijzen die hij behaalde. Hij werd 1x clubkampioen. Hij won vier keer het Open Schaakkampioenschap Midden-Limburg en bij de Limburgse veteranen competitie 60+ zat hij 12 keer bij de eerste drie, waarvan 4 x kampioen. Het afgelopen seizoen werd Gerrit nog Allround Kampioen van onze schaakclub.

Gerrit wist al langer dat hij niet lang meer te leven had, en dat hij deze wedstrijd niet kon winnen. Hij bleef toch trouw naar onze clubavonden komen en speelde als van ouds heel sterk. Hij won recent de 1e cyclus van de onderlinge competitie.  Op zondag 13 november 2022 speelde hij aan bord 1 zijn laatste wedstrijd voor de LiSB externe competitie en wist deze wedstrijd binnen een uur winnend af te sluiten.  Zijn allerlaatste wedstrijden speelde hij op donderdag 17 november als deelnemer aan het 9e Wim Berden Rapid Toernooi.

Gerrit bedankt voor de toewijding en alles wat jij hebt betekend voor onze schaakclub.

Een groot schaker is heengegaan.  Gerrit R.I.P.

Wij wensen zijn vrouw An en kinderen en kleinkinderen veel sterkte bij het verwerken van dit grote verlies.

Arie Schakel
voorzitter.

– Gouden KNSB speld uitgereikt aan Wim Berden

Zoals elders gemeld vierde SV ’t Stokpaardje op 12 november haar 50-jarig bestaan met een besloten feest voor leden en partners. Bij de opening was de voorzitter van de LiSB aanwezig met een speciale opdracht. Niet alleen feliciteerde hij onze club met het 50-jarig bestaan, hij was er ook om aan Wim Berden de Gouden KNSB speld uit te reiken voor het feit dat hij – niet alleen 50 jaar lid is van onze club – maar ook 50 jaar lid van de LiSB/KNSB. Proficiat Wim!
Wim is niet het enige lid binnen onze club die deze speld mag dragen, ook Arie Schakel is drager van deze bijzondere onderscheiding.

Voor het verslag op de website van de Limburgse Schaakbond klik hier.

– Schaakvereniging ’t Stokpaardje bestaat 50 jaar !!

Op 15 november bestond SV ’t Stokpaardje precies 50 jaar!  Dit feit werd gevierd met een besloten feest voor de leden en hun partners op zaterdag 12 november in Maasbracht. Voor een verslag met foto’s klik hier.

 

– Team Bakker/Meurs winnaar eerste Doorgeefschaak Toernooi !!

Op donderdag 29 september werd er voor de eerste keer in de geschiedenis van ’t Stokpaardje een doorgeefschaak toernooi gespeeld. Het team bestaande uit Bradley Bakker en Johan Meurs wonnen overduidelijk dit toernooi met 5 punten.

Voor de uitslagen klik hier.


– Besluiten Algemene Ledenvergadering van 25 augustus

  1. In de externe competitie LiSB spelen we met 1 team van 4 spelers in de 3e klasse.
  2. De interne competitie wordt weer gespeeld in 3 cycli van 8 wedstrijden.
  3. De rapid competitie wordt een open toernooi met deelnemers van buiten, zowel thuis- als clubschakers. Dit toernooi krijgt de naam van Wim Berden Rapid.
  4. Het Open Kampioenschap Midden-Limburg wordt niet meer door ons georganiseerd.
  5. Ook het ééndaagse Wim Berden Rapid wordt niet meer gespeeld.
  6. Om de clubavonden aantrekkelijker te maken zal op een 5-tal avonden -verspreid over seizoen- alternatief worden geschaakt.
  7. De contributie wordt gehandhaafd op het huidige niveau
  8. Johan Meurs werd benoemd tot bestuurslid en neemt de functie van penningmeester over.
  9. Binnen het bestuur neemt Inge Bisschops de functie van secretaris over.
  10. Wil Hoppers werd benoemd tot lid van verdienste.

– Persbericht: Schaakcafé in Maasbracht

Schaakvereniging ’t Stokpaardje heeft Grand Café Aemilius bereid gevonden te fungeren als Schaakcafé in Maasbracht. Voor meer informatie zie het persbericht en de flyer.

– Speeltempo 

Omdat het Fishersysteem steeds populairder wordt en ook in de externe competitie wordt gebruikt gaan we over op dit systeem voor de interne competitie. We spelen dus met het volgende tempo: 90 minuten voor de hele partij met een toename van 30 seconden per zet.

– Coronamaatregelen

– Heeft u klachten zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, (licht)
hoesten, benauwdheid, verhoging, of koorts en/of plotseling verlies van reuk of
smaak. Kom dan niet schaken, blijf thuis.
– Reinig of desinfecteer je handen voor aanvang van de wedstrijd.
– Het dragen van mondkapjes en het houden van 1,5 m afstand is niet meer verplicht.

– Interessant eindspel

Klik hier