Nieuws

– Afsluiting seizoen 2022-2023 met een avondje sjoelen!

Op donderdagavond 1 juni hebben we het seizoen 2022-2023 afgesloten met een gezellig avondje sjoelen, waarbij ook de partners van onze leden waren uitgenodigd. Bij binnenkomst werd iedereen verrast met koffie en vlaai. Na het welkomstwoordje van onze voorzitter Arie Schakel werden er 3 groepen van 4 personen gevormd, verdeeld over drie professionele sjoelbakken. Tussen de 4 speelrondes was er voldoende gelegenheid om bij te praten en levenservaringen uit te wisselen bij het gebruik van een drankje. Er werd gespeeld om drie prijsjes: voor de hoogste score bij de heren, voor de hoogste score bij de dames en voor de hoogste score bij de echtparen.

Aan het eind van de avond werd de eindstand opgemaakt en deze was als volgt:

 • winnaar bij de heren Thijs Ickenroth met 446 punten.
 • winnaar bij de dames Riet Simonis met 440 punten.
 • winnaar bij de echtparen Trijnie en Arie Schakel met 830 punten.

Arie Schakel maakte de uitslag bekend en overhandigde iedere winnaar een flesje wijn. Tegen half twaalf sloot hij als voorzitter de avond af met een kleine terugblik op het afgelopen seizoen en wenste iedereen een prettige vakantie toe.

Voor de foto’s van deze gezellige avond klik hier.

– Peter Simonis Allround kampioen seizoen 2022-2023

Nu de interne en externe competitie van het seizoen 2022-2023 zijn afgelopen kan de puntentelling voor het allround kampioenschap worden opgemaakt. Hierin worden de resultaten meegenomen van het clubkampioenschap, maar ook van de externe competitie, het Wim Berden Rapid toernooi en het Kerst snelschaaktoernooi. Mede door het uitstekende resultaat in de externe competitie (4½ uit 5) blijkt Peter Simonis dit jaar allround kampioen te zijn geworden. Op de tweede plaats eindigde Wim Berden, derde werd Bradley Bakker.

Voor de berekening klik hier.

– Externe competitie: ’t Stokpaardje kampioen!!

Ronde 7, zondag 7 mei 2023
Schaesberg 3 – ’t Stokpaardje 1½ – 2½

Deze ronde bleek te beslissen over het kampioenschap van deze klasse. DJC 2 en ’t Stokpaardje hadden even veel matchpunten, maar DJC had 1½ bordpunt minder. Aangezien zij tegen de lantaarndrager moesten spelen (die bijna alle wedstrijden met 0-4 had verloren) mocht worden verwacht dat zij ook 4 bordpunten zouden binnenhalen. Dat betekende dat wij deze wedstrijd tegen Schaesberg 3 met minimaal 3-1 moesten winnen om onze voorsprong in bordpunten te behouden. Bij een gelijk aantal bordpunten zou DJC 2 kampioen zijn, omdat de onderlinge wedstrijd door DJC was gewonnen.
Wim Berden startte goed en wist na een uur spelen het eerste winstpunt te scoren. Daarna duurde het nog een uur voordat Frank van Hoogstraten remise overeen kwam met zijn tegenstander. Peter Simonis had intussen ook de betere stelling, maar zijn tegenstander offerde een paard tegen drie pionnen en kreeg tegenkansen. Peter weigerde aanvankelijk een remise aanbod maar moest later hier toch in berusten. Stand 2-1. Belangrijk was dus de uitslag van de laatste partij. De stelling van Arie Schakel was pot remise met lopers van ongelijke kleur. Na nog enig doorspelen werd ook hier tot remise besloten. Eindstand 2½ – 1½. We hadden de wedstrijd dus wel gewonnen, maar de beoogde 3 – 1 was niet gehaald. Thuis gekomen zagen we dat DJC echter niet met 4-0, maar met 3-1 had gewonnen. Daardoor behield ’t Stokpaardje 1 bordpunt meer en werd hierdoor kampioen in klasse 3B!

Voor uitslagen en eindstand klik hier

– Interne Competitie: Bradley Bakker clubkampioen seizoen 2022-2023!

Op donderdag 27 april werd de laatste ronde gespeeld van onze interne competitie. Helaas moest Thieu van Pol zich door onverwachte omstandigheden afmelden. De aangekondigde match tussen de koplopers kon daardoor niet doorgaan. Op deze koningsdag waren nog meer spelers verhinderd, maar er kon aan 5 borden worden gespeeld. Koploper Bradley Bakker moest het met de zwarte stukken opnemen tegen Thijs Ickenroth. Thijs kreeg een interessante aanval met dame en paard op de zwarte koningsstelling, maar deze verzandde door eeuwig schaak in remise. Wim Berden won snel van Twan Gootzen en Paul Roeland wist van Arie Schakel te winnen. Rinus Smits kon geen vuist maken tegen Frank van Hoogstraten en verloor opnieuw. Max Pedchenko streed met de witte stukken tegen Peter Simonis. In een betere stelling gaf hij echter een toren weg en liet zich mat zetten.

Door al deze resultaten heeft Bradley Bakker deze derde cyclus gewonnen. Het totaal resultaat van deze drie cycli laat zien dat Bradley ook clubkampioen is geworden. Bradley, proficiat!!
Op de tweede plaats eindigde Thieu van Pol en derde werd Peter Simonis.

Voor de resultaten en ranglijst klik hier.

Voor de kampioenschapspunten klik hier

– Bradley Bakker wint 9e Wim Berden Rapid Toernooi!

Op donderdag 6 april hadden twintig spelers zich verzameld in de Maaszaal van het Maas Binnenvaart Museum, het clublokaal van onze schaakvereniging ’t Stokpaardje voor het spelen van de zesde en tevens laatste cyclus van het 9e Wim Berden Rapid Toernooi. Inge Bisschops had voor vrolijke nootjes gezorgd. Dus er werd niet alleen gepiekerd, maar ook geknabbeld. De uiteindelijke uitslag werd pas in de allerlaatste ronde beslist. Dit kwam doordat de koploper Bradley Bakker in de tweede ronde verloor van Ed Crombeen. Hans Kivits, die zijn partij wel won kwam daardoor in punten op gelijke hoogte met Bradley. In de derde en laatste ronde wonnen beide spelers hun partij. Het resultaat van hun onderlinge partij bepaalde daardoor de uiteindelijke uitslag. Winnaar van dit toernooi werd dus Bradley Bakker met 15½ punten. Tweede werd Hans Kivits met eveneens 15½ punten. Op de derde plaats eindigde Michel Franssen met 13½ punten.

Na afloop maakte voorzitter Arie Schakel de eindstand bekend, waarbij de naamgever van dit toernooi Wim Berden de prijzen uitreikte. De winnaar Bradley kreeg als aandenken ook nog een oorkonde overhandigd.

Al met al een zeer geslaagd toernooi!

Uitslagen

Winnaar Bradley Bakker in het midden. Links Hans Kivits (2e), rechts Michel Franssen (3e).

Een avondje simultaan

Op donderdag 16 februari stond er vrij schaken gepland. De wedstrijdleider koos voor een avondje simultaan. Er waren 10 spelers aanwezig waaronder een nieuw gezicht Paul Roeland. Welkom Paul! Besloten werd dat Bradley Bakker en Peter Simonis ieder tegen 4 tegenstanders simultaan zouden spelen. De uitslagen waren als volgt:

Bradley Bakker won van Ed Crombeen, speelde remise tegen Arie Schakel en verloor van Thijs Ickenroth en Thieu van Pol. Totaal 1½ uit 4.
Peter Simonis won van Inge Bisschops en Paul Roeland, speelde remise tegen Frank van Hoogstraten en verloor van Ton Cremers. Totaal 2½ uit 4.

Volgende week (donderdag 23 februari) beginnen we aan de derde en laatste cyclus van onze interne competitie.

– Thieu van Pol wint overtuigend het Kerst Snelschaaktoernooi 2022!!

Op donderdag 22 december speelden we onze traditionele Kerstsnelschaaktoernooi. Er waren 11 deelnemers, dus er werden ook 11 rondes gespeeld. De speeltijd was slechts 7 minuten per speler per partij. Er werd dus hevig op de klok getimmerd. Toch gingen ogenschijnlijk gewonnen partijen verloren doordat de vlag viel. Ook onregelmatige zetten maakte soms een plotseling eind aan een wedstrijd. Tot en met ronde 9 gingen Thieu van Pol en Ed Crombeen gelijk op. Echter in ronde 10 ontmoetten ze elkaar en nam Thieu de leiding door van Ed te winnen en won daarmee ook overtuigend dit Kerstsnelschaaktoernooi met 10 punten uit 11 wedstrijden. Op de tweede plaats eindigden Bradley Bakker en Ed Crombeen met 8 punten.
De door Thieu beschikbaar gestelde geldprijzen werden door de voorzitter uitgereikt, waarna hij het schaakjaar 2022 afsloot met een korte terugblik.

Voor de totale uitslag klik hier.

Naschrift: de werkelijke uitslag wijkt iets af van de uitslag zoals door de wedstrijdleider aan het eind van de avond is meegedeeld, maar heeft geen invloed op de volgorde van de nummers 1 ,2 en 3.

– IN MEMORIAM
   Gerrit de Wit  (29-7-1936 – 4-12-2022)

Op vier december jl. werd bekend dat ons lid Gerrit de Wit op 86 jarige leeftijd is overleden.

Gerrit was lid van de SV ‘t Stokpaardje vanaf het begin na de oprichting van de schaakvereniging in 1972. Na een bloeiperiode had de schaakvereniging rond 1978 een behoorlijke dip, waarbij zelfs de club weer dreigde te worden opgeheven. Er werd toch besloten om verder  te gaan en Gerrit was een van de initiatiefnemers die in een tijdelijk bestuur, bestaande naast hem uit Wim Berden en Thijs Ickenroth, daar gestalte aangaf. Gerrit in de functie van tijdelijke penningmeester.

In 1979 toen onze schaakclub definitief naar een locatie in Maasbracht ging werd een nieuw definitief  bestuur gekozen.   Gerrit werd voorzitter van ‘t Stokpaardje. Hij is voorzitter geweest tot en met 1981, toen de voorzittershamer door Roel Kleinstra werd overgenomen.

Halverwege de jaren 80 werd Gerrit lid van de schaakvereniging ‘t Pionneke in Roermond. Gerrit wilde bij ‘t Pionneke op een hoger niveau spelen.

Gerrit bleef in die periode wel een goede band houden  met het ‘t Stokpaardje in Maasbracht. Hij speelde vast elk jaar 7 weken mee in het door ‘t Stokpaardje georganiseerde Open Schaakkampioenschap Midden Limburg en later was hij ook vaste deelnemer aan het Wim Berden Rapid Toernooi.

Gerrit werd een jaar voor de coronacrisis weer lid van ‘t Stokpaardje. Hij was een trouw, gemotiveerd en begaafd clubschaker. De clubavond was zijn vaste invulling en alleen grote bijzonderheden konden hem daarvan weerhouden. Hij speelde zowel interne als externe competitie. Ook voor de externe competitie was Gerrit altijd paraat. Dat Gerrit een sterk gemotiveerde club- en competitiespeler was moge blijken uit de prachtige erelijst van prijzen die hij behaalde. Hij werd 1x clubkampioen. Hij won vier keer het Open Schaakkampioenschap Midden-Limburg en bij de Limburgse veteranen competitie 60+ zat hij 12 keer bij de eerste drie, waarvan 4 x kampioen. Het afgelopen seizoen werd Gerrit nog Allround Kampioen van onze schaakclub.

Gerrit wist al langer dat hij niet lang meer te leven had, en dat hij deze wedstrijd niet kon winnen. Hij bleef toch trouw naar onze clubavonden komen en speelde als van ouds heel sterk. Hij won recent de 1e cyclus van de onderlinge competitie.  Op zondag 13 november 2022 speelde hij aan bord 1 zijn laatste wedstrijd voor de LiSB externe competitie en wist deze wedstrijd binnen een uur winnend af te sluiten.  Zijn allerlaatste wedstrijden speelde hij op donderdag 17 november als deelnemer aan het 9e Wim Berden Rapid Toernooi.

Gerrit bedankt voor de toewijding en alles wat jij hebt betekend voor onze schaakclub.

Een groot schaker is heengegaan.  Gerrit R.I.P.

Wij wensen zijn vrouw An en kinderen en kleinkinderen veel sterkte bij het verwerken van dit grote verlies.

Arie Schakel
voorzitter.

– Gouden KNSB speld uitgereikt aan Wim Berden

Zoals elders gemeld vierde SV ’t Stokpaardje op 12 november haar 50-jarig bestaan met een besloten feest voor leden en partners. Bij de opening was de voorzitter van de LiSB aanwezig met een speciale opdracht. Niet alleen feliciteerde hij onze club met het 50-jarig bestaan, hij was er ook om aan Wim Berden de Gouden KNSB speld uit te reiken voor het feit dat hij – niet alleen 50 jaar lid is van onze club – maar ook 50 jaar lid van de LiSB/KNSB. Proficiat Wim!
Wim is niet het enige lid binnen onze club die deze speld mag dragen, ook Arie Schakel is drager van deze bijzondere onderscheiding.

Voor het verslag op de website van de Limburgse Schaakbond klik hier.

– Schaakvereniging ’t Stokpaardje bestaat 50 jaar !!

Op 15 november bestond SV ’t Stokpaardje precies 50 jaar!  Dit feit werd gevierd met een besloten feest voor de leden en hun partners op zaterdag 12 november in Maasbracht. Voor een verslag met foto’s klik hier.

 

– Team Bakker/Meurs winnaar eerste Doorgeefschaak Toernooi !!

Op donderdag 29 september werd er voor de eerste keer in de geschiedenis van ’t Stokpaardje een doorgeefschaak toernooi gespeeld. Het team bestaande uit Bradley Bakker en Johan Meurs wonnen overduidelijk dit toernooi met 5 punten.

Voor de uitslagen klik hier.


– Besluiten Algemene Ledenvergadering van 25 augustus

 1. In de externe competitie LiSB spelen we met 1 team van 4 spelers in de 3e klasse.
 2. De interne competitie wordt weer gespeeld in 3 cycli van 8 wedstrijden.
 3. De rapid competitie wordt een open toernooi met deelnemers van buiten, zowel thuis- als clubschakers. Dit toernooi krijgt de naam van Wim Berden Rapid.
 4. Het Open Kampioenschap Midden-Limburg wordt niet meer door ons georganiseerd.
 5. Ook het ééndaagse Wim Berden Rapid wordt niet meer gespeeld.
 6. Om de clubavonden aantrekkelijker te maken zal op een 5-tal avonden -verspreid over seizoen- alternatief worden geschaakt.
 7. De contributie wordt gehandhaafd op het huidige niveau
 8. Johan Meurs werd benoemd tot bestuurslid en neemt de functie van penningmeester over.
 9. Binnen het bestuur neemt Inge Bisschops de functie van secretaris over.
 10. Wil Hoppers werd benoemd tot lid van verdienste.

– Persbericht: Schaakcafé in Maasbracht

Schaakvereniging ’t Stokpaardje heeft Grand Café Aemilius bereid gevonden te fungeren als Schaakcafé in Maasbracht. Voor meer informatie zie het persbericht en de flyer.

– Speeltempo 

Omdat het Fishersysteem steeds populairder wordt en ook in de externe competitie wordt gebruikt gaan we over op dit systeem voor de interne competitie. We spelen dus met het volgende tempo: 90 minuten voor de hele partij met een toename van 30 seconden per zet.

– Coronamaatregelen

– Heeft u klachten zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, (licht)
hoesten, benauwdheid, verhoging, of koorts en/of plotseling verlies van reuk of
smaak. Kom dan niet schaken, blijf thuis.
– Reinig of desinfecteer je handen voor aanvang van de wedstrijd.
– Het dragen van mondkapjes en het houden van 1,5 m afstand is niet meer verplicht.

– Interessant eindspel

Klik hier